Složení kosmetických výrobků je pro mě to nejdůležitější, hned potom také jednoduchost, s jakou se jednotlivé kosmetické výrobky nanáší a užívají. Nesnáším dlouhé šroubování uzávěrů nebo mytí koupelny po každém použití kosmetického výrobku, který zanechává stopy nebo teče, kde nemá. Nepotrpím si na zajímavé balení. Jde mi především o funkčnost, čistotu složení a snášenlivost s mou pletí. A v neposlední řadě nechci platit za kosmetiku nesmyslné peníze, a že to v oblasti přírodní kosmetiky dokáže pořádně provětrat peněženku!
Zde v článku najdete přírodní kosmetické výrobky na odlíčení pleti, které užívám nejradši a pravidelně. Mám pleť sušší a spíš citlivou, takže kolikrát dlouho vybírám výrobky, které mi budou sedět. Můj každodenní odličovací postup je následující – nejdříve odličuji oči, pak čistím pleť pleťovou pěnou (pěnivým gelem), následně ji očistím čisticím pleťovým mlékem, pak micelární nebo odličovací vodou či tonikem. Pleť musí být na noc čistá, zbavená všech nečistot, aby mohla dýchat a regenerovat se. Pokud budete chodit spát nalíčené nebo nedokonale odlíčené, pleť bude trpět, bude mdlá a rychleji zestárne. Já se pravidelně každý den odličuji už od puberty, kdy jsem se začala malovat. Je mi pár let přes 30 let a málokdo mi tipne víc než 20. A to tajemství je přitom úplně jednoduché – pravidelné odličování, dostatečný spánek a dodržování pitného režimu.
Výrobkům péče o pleť, jako je přírodní oční krém, pleťový noční a denní krém a pleťové oleje, se budu věnovat v příštím článku.

ODLIČOVACÍ POMŮCKY

ODLIČOVACÍ TAMPONY Z BIOBAVLNY

Když jsem poprvé viděla pratelné odličovací kosmetické tampony z biobavlny, říkala jsem si, že je to tak leda pro fanatiky, kteří už neví, jak by na svou snahu ochrany životního prostředí upozornili. Jenže pak jsem si spočítala, kolik takových tamponů denně použiju, kolik je to týdně, měsíčně a ročně a hle, pořídila jsem si je taky! Jejich používání mě nijak neomezuje, nezdržuje, naopak mě to baví. Jsou velmi heboučké a příjemné, takže se ani ženy s velmi jemnou pletí nemusí obávat toho, že by je škrábaly. Mám doma tyto a nemůžu si je vynachválit.
Po každém použití tamponek promnu v ruce s mýdlem a vodou a nechám osušit. Použitý tamponek už nepoužívám podruhé a po jeho vysušení ho dávám do sáčku na jemné prádlo. Když se mi jich tam sejde víc, vyperu je v pračce s ostatním prádlem minimálně na 60°C.

KONJAC HOUBA

Konjac houba, to je věc. Už si bez ní odličování neumím představit. Je hezky měkkoučká a jemně odstraňuje odumřelé kožní buňky a masíruje pleť. Ta se díky masáži prokrví a oživí, tím spíš, když použijete studenou vodu. Konjac houbu používám taky k odstranění pleťové masky. Dřív kupovala ty levnější a bohužel se mi začaly velmi rychle trhat, proto na nich úplně nešetřete. Hlavními výhodami konjac houbičky je, že jsou 100% přírodní, rozložitelné a kompostovatelné, a tím pádem šetrné k životnímu prostředí. Zároveň jsou šetrení i k pleti, jsou hypoalergenní a vyrovnávají pH pleti.
Nelekněte se, vysušená konjac houbička je tvrdá. K tomu, aby změkla, se namočí na chvíli do vody, ona jí nasákne a následně ji můžete použít. Po použití konjac houbu pověste za poutko, aby se vysušila. Uvádí se, že by se konjac houbička měla po třech měsících vyměnit, ale upřímně to nedělám. Jsem ráda, že drží vcelku a vyhodím ji, až z ní budou kusy. Je však dobré ji pravidelně čistit. Jak vyčitit konjac houbu se dozvíte tady.

Konjac houbičky mají různé barvy, a s nimi i různé vlastnosti, a tak jsou určené na různé typy pleti:

Bílá konjac houba snižuje příznaky stárnutí. Je ideální pro normální až suchou pleť, vhodná také pro děti.

Růžová konjac houba s růžovým jílem nejlépe poslouží pleti citlivé. Uklidňuje podrážděnou pleť, vyživuje ji a obnovuje její buňky.

Zelená konjac houba obsahuje zelený čaj nebo aloe vera. Má antioxidační účinky, odstraňuje nečistoty a eliminuje tvorbu vrásek. Je určena pro mastnou až smíšenou pleť, ale i podrážděnou či aknózní. 

Černá konjac houba obsahuje aktivní uhlí bojující proti akné. Čistí póry, detoxikuje pleť a odstraňuje přebytečný maz pokožky. Je vhodná pro smíšenou až mastnou pleť.

Červená konjac houba s červeným francouzským jílem podporuje prokrvení pokožky, redukuje zarudnutí pleti, pleť omlazuje a sjednocuje její tón. Je vhodná pro zralou pleť. 

Fialová konjac houba s extraktem z borůvek obsahuje antioxidanty a vitamíny, pomáhá proti stárnutí pleti tím, že podporuje tvorbu kolagenu.

Žlutá konjac houba obsahuje kurkumu, která má protizánětlivé a antioxidační účinky. Houbička podporuje cirkulaci krve, redukuje pigmentové skvrny a sjednocuje tón pleti.

POSTUP PŘI ODLIČOVÁNÍ PLETI

Obecně je postup péče o pleť následující. Odlíčíme oči, pleť vyčistíme buď přírodním šetrným mýdlem, nebo čisticí pleťovou pěnou, následně použijeme čisticí pleťové mléko a pleťovou vodu nebo tonikum. V případě potřeby aplikujeme masku (jednou až několikrát týdně), necháme působit dle návodu, smyjeme a aplikujeme olej nebo krém. Pokud dáváte obojí, tak vždy nejdříve olej, pak krém.

ODLIČOVACÍ KOSMETIKA

PŘÍRODNÍ ODLIČOVAČ OČÍ

odličovač očí CoslysBohužel máme v rodině citlivé oči a ani já nejsem výjimkou. Většina odličovačů očí mi po nějaké době užívání začne vadit, svědí mě oči, rudnou, pálí a v tu chvíli vím, že si musím dát další ze svých neoblíbených tour d´odličovač a najít jiný… Nejhůře snáším odličovače na bázi oleje, to je můj konec! Dlouho mi trvalo, než jsem objevila takový přírodní odličovač očí, který by mi seděl déle než týden. Ale našla jsem! Je jím odličovač očí Coslys! Užívám ho denně už asi 3 roky a nemůžu si ho vynachválit. Kosmetika se má střídat a já se tím řídím, ale co se týče odličování očí, jsem radši konzervativní. Odličovač očí Coslys má pumpičku, stačí nastříkat na vatový tamponek a jemně přiložit na oči. Je perfektní! Dřív měl odličovač očí od Coslysu krabičku, ale dnes už nemá. Jsem ráda, čím méně obalů, tím líp!

PŘÍRODNÍ ČISTICÍ PĚNA (PĚNIVÝ GEL)

Čisticí pěny už to střídám podle nálady. Někdy si pleť čistím jemnou čisticí pěnou od Weledy, jindy čisticí pěnou Coslys na suchou a citlivou pleť. Coslys vyrábí čisticí pěnu i na mastnou pleť. Čisticí pěny obou značek hodnotím dost podobně. Přestože se mi pěna při čištění pleti občas dostane do očí (i když se u pěn uvádí, že by se neměly na oči používat), nepálí a moje citlivé oči nijak nedráždí, což je pro mě důležité. Čisticí pěnu používám denně večer a vydrží mi několik měsíců. Pěny jsou s pumpičkou.

PŘÍRODNÍ PLEŤOVÉ MLÉKO

Přírodních pleťových mlék jsem v taky už vyzkoušela celou řadu. Většina mě nijak neohromila, ale mám pár favoritů. Moje neoblíbenější pleťové mléko je od Argitalu. Ta vůně je prostě bezkonkurenční. Dalším mým oblíbeným čisticím mlékem je čisticí mléko Coslys. Má velmi lehké a příjemné složení.

PŘÍRODNÍ PLEŤOVÁ VODA A MICELÁRNÍ VODA

Přírodní pleťové vody střídám podle nálady. Mám vždy otevřené aspoň dvě. Jednu používám večer, druhou ráno. Ráno je to šup šup, ale večer je třeba pleti věnovat nějaký ten čas. Velmi ráda mám čisticí micelární vodu od Coslysu. Ráno většinou používám rozjasňující tonikum od Mossy. Pro zájemce ho mají i na mastnou a problematickou pleť. Obě úžasně voní a mají pohodlný výklopný uzávěr. Nejradši však mám nádoby s pumpičkou, jsou přesně pro takové lenochy, jako jsem já. Dříve jsem měla ráda odličovací vody od Urtekramu, které pumpičky měly, ale nějak zmizely z prodeje, bohužel…

S micelárkama je v přírodní kosmetice trošku problém. Spoustě lidem micelární voda dráždí pleť. Mně výjimečně ne. Asi málokdo totiž ví, že micelární voda se musí po aplikaci na pleť ještě smýt vodou. Miceláry totiž nesmí na pleti zůstat. Kromě Coslysu mám oblíbenou micelární vodu od Mossy. Střídám ji večer s pleťovým tonikem, ale nepoužívám ji denně.

Trápí vás pleť se sklonem k akné? Zde najdete tipy, co na akné funguje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.